Presentació de "Párpados", de Toni QueroL'any 2009, el sabadellenc Toni Quero guanyava el Premi Internacional Antonio Machado amb el seu primer llibre de poemes, Los adolescentes furtivos, que vam rebre per aquestes contrades amb molt d'interès. Aquell llibre sorprenia amb una proposta fresca, basada en la construcció d'unes imatges molt suggestives, de vegades surrealistes, que remetien al món nocturn de les grans ciutats i acabaven vertebrant una història d'amor, fruit de la narrativitat dels seus poemes. De fons, hi llampegava la pèrdua de la innocència i de l'idealisme adolescents, així com la constatació de trobar-nos amb una veu que treballa amb insistència cada poema i cada llibre. De llavors ençà, encara no ens n'ha ofert una continuació, tot i que Quero ha anat publicant composicions de forma esparsa en diverses publicacions del grup Papers de Versàlia (i amb grans resultats, val a dir).

En comptes del segon llibre de poemes, però, enguany l'hem de felicitar per la seva primera novel·la: Párpados ha guanyat el III Premi Dos Passos i acaba de ser publicada pel prestigiós segell Galaxia Gutenberg. El surrealisme del llibre anterior esdevé ara una atmosfera onírica per narrar, de forma fragmentada i simbòlica, la fugida d'una parella de joves embarrancats (literalment i figuradament) al Delta de l'Ebre. No encaixen en el món que els envolta, i decideixen emprendre un viatge sense retorn cap endavant, cap al nord, i cap a l'enfrontament amb els seus fantasmes. Una meravella per als lectors que, més enllà d'una bona història, es deleixen amb la descripció d'ambients i d'estats d'ànim. Una novel·la atmosfèrica, que descriu més accions, gestos i paisatges que no pas reprodueix paraules.

L'autor ha confiat en el servidor de vostès perquè el proper dijous, 8 de juny, li presenti Párpados a la llibreria La llar del llibre de Sabadell, a les 19.30h, i comptarem amb la lectura d'alguns dels seus passatges a càrrec de l'actor Enric López.   

Comentaris