Xavier Zambrano a l'Aliança FrancesaEl proper dijous 12, a les 19.30h, el poeta Xavier Zambrano (Sant Sadurní d'Anoia, 1977) ens acompanyarà a l'Aliança Francesa de Sabadell (Casa Taulé, carrer Sant Joan, 35) per presentar-nos la seva proposta literària. Prestidigitador de mots, escapista del vers fàcil, Zambrano és llicenciat en Filologia anglesa i traductor de l'anglès i el xinès. Com a poeta, el 2013 guanyava el Premi Joan Duch amb Malvestats i paisatges (Editorial Fonoll), on donava la veu poètica a representants del mal com Jack the Ripper o Billy the Kid, però també sabia trobar el costat fosc d'altres menys evidents com Helena de Troia o Lord Byron. Enamorat del joc i del foc, també hi dedicava poemes a les arts ocultes o a ciutats mítiques com Roma o Venècia:

"Venècia cap en aquest pèlag
que ara em miro xop al mig del carrer,
mentre tu esperes resposta,
des de l'altra riba del temporal."

 Amb Tornarà el circ (Viena edicions), obté el Premi de poesia Joan Llacuna Ciutat d'Igualada 2014 i ens presenta les passions i reflexions del trapezista, el nan i tantes altres criatures quasi mítiques. D'aquí, del mite cultural, és d'on neixen els seus poemes, vintages, romàntics, sorprenents talment un truc de màgia, que poden recordar Joan Perucho o Jorge Luis Borges.

EL MALABARISTA

No és possible que l'atzar jugui amb mi,
mai giris els ulls cap al que has llançat
a l'airecel.
Salten cegament
cap a més i més pròxims paradisos,
com ocells, aquietats pel temps
confosos com passes nocturnes,
objectes.
Oblidar secretament el que caurà
i agafar-los amb dolçor,
com s'agafen els fantasmes a les branques.

El poeta ens ha promès algun joc de mans, més enllà dels seus versos, i l'Aliança ha promès una copa de vi per als assistents. Us ho perdreu?

Comentaris