"Núvol" i "Nervi"


Fa set anys que vaig inscriure’m al fenomen dels blogs, obrint aquesta barraqueta. Que jo recordi, ja en feia ben bé dos que la blogosfera remenava la cua. Potser nou anys després i amb l’esclat del Facebook i el Twitter pel camí ja no ho fa amb tanta alegria com al principi, quan l’efervescència provocava la curiositat de tothom. Com passa amb totes les coses, el temps ha posat una mica d’ordre, i ja no som tants com érem, però som tots els que hi som.

El fet és que la derivació de tot aquell esclat ha conduït a reorganitzar-se, sobretot pel que fa als blogs en català, i dins d’aquests, als blogs dedicats a la literatura. La conseqüència ha estat un associacionisme que no renuncia a l’expansió des de la col·lectivitat. Durant el mateix mes de març m’arriba la notícia de dues iniciatives interessants, que neixen d’usuaris de blogs, però que superen el concepte per convertir el gestor de continguts en una pàgina web de múltiples serveis.

Núvol és una capçalera digital dedicada a la cultura (cinema, teatre, literatura) que, segons manifesta, “aspira a omplir un buit a la catosfera” cobrint “aquells esdeveniments i actes culturals, novetats editorials, exposicions o concerts, estrenes teatrals, etc. que els diaris convencionals han deixat de tractar per falta de paper o simplement perquè no formen part de la cultura mainstream o no són un producte d’un gran grup”. Es defineix com un “observatori català global”, i els seus continguts estan produïts per gent que ja disposa d’un aparador personal a la xarxa. Darrera seu hi trobem, entre d'altres, en Bernat Puigtobella, l'Àlex Gutiérrez o la Laura Basagaña.


En canvi, Nervi neix amb unes altres intencions, també partint de la cultura com a temàtica vertebradora, però prenent una altra direcció: "No aspirem a ortodòxies ni a erudicions, busquem la mirada nerviosa que participa d’una massa amb consciència crítica. No entenem el nostre lloc a la xarxa fora del compromís. (...) No escrivim per informar o auto-complaure’ns, escrivim per contribuir a un debat. Recuperem el concepte d’ateneu, un ateneu públic on els socis són tothom, on els interessos parteixen sempre des de baix i qüestionen tot pensament, política i raonament que ens vingui programat des de dalt." Aquí, la nòmina d'autors i col·laboradors és ben àmplia

Comentaris

 1. M'encanta el nou format, David!
  I també m'agrada que parlis d'aquestes dues iniciatives a la xarxa. Crec que la xarxa és molt més que un espai per a fer blogs o penjar posts, crec que hi ha gent amb ganes d'apropar la cultura catalana a tothom qui es passegi per la carretera 2.0.
  Gràcies com sempre per informar-nos'en.

  ResponElimina
 2. Sí, noi, quina bona pinta que fa el blog! I gràcies per informar-nos d'aquestes iniciatives!

  SU

  ResponElimina
 3. Arlequí, SU: gràcies! Si us dic la veritat, vaig provar aquest nou tipus de blog de casualitat i no em va agradar gaire, perquè no apareix la barra dreta lateral que tenia en l'anterior versió, però ja no la vaig poder canviar. He d'investigar, a veure com fer per posar els blogs favorits i l'enllaç al "Poesia per a carnívors". És veritat, això sí, que és més atractiu i visual, i en facilita la lectura, elements molt interessants, i per els quals vaig decidir provar-ho.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada