Viure a l'ombra de l'ombra


Junichiro Tanizaki parla constantment de l'ombra com a element bàsic de la concepció cultural nipona, basada en el lligam entre l'home i la naturalesa que estableix una certa harmonia entre contraris. D'aquí que se sentin acollits per la penombra i la foscor amb naturalitat, sense el temor d'Occident, espantat fins a l'extrem de combatre-les com a al·legoria del triomf del bé per damunt del mal, una concepció de rel cristiana.

Ged, el jove aprenent de mag creat per Ursula K. Le Guin a Un mag de Terramar (Proa), inicia un periple cap a la saviesa que el posa a prova, que li revela els pitjors aspectes de la seva personalitat: la voluntat d'aprendre massa ràpid, la precipitació causada per l'orgull, l'engendrament d'una criatura sense forma que no és res més que la seva pròpia ombra, símbol de tot allò que cal evitar, que si el posseís el convertiria en un tirà amb un poder cruel i il·limitat. És per això que després de fugir, s'adona que el que cal fer és fer front a les pròpies pors i vèncer-les, vencent-se a si mateix. Una victòria que té més d'acceptació i de presa de consciència, que no pas de lluites maniquees.

L'estil que utilitza Le Guin és distant, suggerent, quasi minimalista; ben lluny dels tòpics del gènere, i dota a l'obra d'un clima molt peculiar i introspectiu, on la màgia és més una mirada filosòfica del món que no pas una eina de poder i de meravella.

 

Comentaris

 1. De Tanizaki què recomanes?

  Jo vaig llegir LA CLAU, i m'agradà, però tampoc m'entusiasmà...

  ResponElimina
 2. Coralet, de Tanizaki et recomano "Elogi de l'ombra", un llibret deliciós, assaig sobre diversos aspectes de la cultura tradicional nipona. Crec que en català, a banda d'aquest i de "La clau" (que a mi sí que m'entusiasmà, amb els tripijocs retorçats de la parella protagonista) no té res més publicat, fins al moment. Però l'"Elogi" el rellegeixo constantment i m'agrada citar-lo, és un text molt poètic.

  ResponElimina
 3. "Els orientals busquem la satisfacció en l´entorn en què ens trobem i ens conformemamb les coses tal com són; per tant, la foscor no ens molesta ..."
  pàg, 67 Elogi de l´ombra
  Imma C.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada