Poems & Blogs: Poetes a la Xarxa


Si bé l’expressió literària és un fenomen individual, la col·lectivitat té la darrera paraula a l’hora d’acollir aquesta expressió, a l’hora de valorar-la i sobretot de fer-la present, de materialitzar-la. Una col·lectivització que es pot manifestar de diverses formes, però que té dos vessants bàsics: la gernació que conformen (conformem) els lectors i les afinitats que agrupen els autors. Aquest darrer vessant, potenciat per les avantguardes a principis del segle XX, els darrers anys està ressorgint amb força al nostre país com a model de recolzament i sobretot de promoció conjunta. De fet, després de molts anys parlant de la “mala salut de ferro” de la poesia catalana, la primera dècada del nou segle ens ha sorprès amb el ressorgiment del fenomen poètic, o si més no amb una visualització més clara de la seva existència (recitals i presentacions, publicacions conjuntes, festivals), que té les seves arrels en el retorn de molts/es autors/es a l’agrupació, més enllà de la presentació d’originals a concursos i de les batalles individuals per veure publicada l’obra. Ho vam veure amb la irrupció el 2004 dels Imparables, amb projectes locals de volada aplegats al voltant de projectes editorials independents, com Papers de Versàlia a Sabadell o Cafè Central a Barcelona, i ho estem vivint recentment amb noves generacions rimaires aplegades en col·leccions com La Cantàrida o Alabatre.

En aquest sentit, l’aparició d’Internet s’ha convertit en un espai de retrobaments, d’aliances, de relacions fructíferes... En definitiva, és un altaveu promocional de primera magnitud. L’any passat, els vilafranquins Santi Borrell i Violant de Bru organitzaven una marató poètica sota el títol Poems&Blogs, que pretenia aplegar fisicament totes aquelles persones que dedicaven el seu temps a la poesia i a promocionar-la a través dels blogs. D’aquella jornada maratoniana en va sortir la idea de publicar una obra que recollís un tast de tots els presents, o dels que hi estiguessin interessats. El passat dissabte 15 de maig es presentava al mateix lloc on es va celebrar l’aplec poètic, l’Escorxador de Vilafranca del Penedès. Val a dir que la presentació del llibre és immillorable, i malgrat no haver-lo pogut recollir ni haver-lo vist físicament, l’edició en PDF que he pogut consultar és excel·lent. I dins hi trobareu l’obra de gent com en Lluís Calvo, David Caño, Ramon Mirabete, Ricard Garcia, Jaume C. Pons Alorda, Lluís Subirana, Júlia Costa, Jesús M. Tibau, etc.

Jo mateix hi he col·laborat amb un parell de poemes, però com ja és habitual en mi, i com ja em va passar amb la presentació del llibre de La Catosfera literària, els transports em van jugar una mala passada, convertint l’anada a Vilafranca en una mena de viatge a Ítaca que vaig decidir en el darrer moment estalviar-me. Així doncs, espero que aviat en Santi i la Violant finalitzin les gestions per organitzar una altra presentació, aquest cop a Barcelona, on tenen previst distribuir alguns dels 200 exemplars fins ara impresos. Com veieu, l’empresa és modesta en recursos, però us asseguro que no pas en il·lusions. Si voleu saber com aconseguir l’exemplar al preu de 15 euros sense haver d’esperar a aquest acte, poseu-vos en contacte amb la Violant: violant@violantdebru.com.


Comentaris