Berenar al Lletraferit i sopar a la BibliotecaDes que els artistes bohemis del XIX s'arraulien a París a la recerca d'un èxit car, d'una inspiració escadussera i/o d'una companyona vivificadora per combatre la gana i el fred, els cafès es van convertir en el millor refugi físic per als creadors on deixar escolar les hores entre beguda i xerrameca. Des de llavors, la literatura ha mitificat aquests recers gastronomicoartístics, en les taules de marbre dels quals s'han escrit algunes de les seves pàgines. Tot plegat ha creat una sèrie de tòpics romàntics avui dia desgastats i una mica carrinclons, postaletes que en ocasions volem comprar els turistes literaris quan deixem de banda els prejudicis i actuem com un anglès a la ciutat comtal o un alemany a Lloret.

Aprofitant que la setmana santa ja és aquí (i si no heu pogut marxar de vacances), Barcelona us ofereix alguns d'aquests succedanis. Potser els 4 gats és en aquest sentit un dels reclams més famosos, i per tant sovintejats i cars. El Cafè de l'Òpera no està tan ben conservat com l'anterior, però encara s'hi respira una atmosfera tèrbola, un xic eixordadora per la quantitat de clientela que acostuma a passar-hi, alguns dels quals fumen amb la desesperació de crear una boirina londinenca que explica la terbolesa que us comentava. Tanmateix, molts dels locals mítics de la Barcelona passada són tancats, preses de la fal·lera especuladora i sense l'esperit per la conservació que sempre han demostrat els parisencs. Cal fer una ullada a nous locals que, com a reclam distintiu, associen aquest passat lligam entre el fet literari i la platxèria dels creadors amb el refugi càlid i maternal de la cafeteria restaurant. Podeu començar per prendre un cafè o un còctel (els fan prou bons) al Lletraferit (carrer Joaquim Costa, 43) mentre admireu una de les exposicions que hi sovintegen, o bé preneu un llibre de les seves prestatgeries, que contenen volums de la més curiosa varietat i sorprenent procedència, tots ells de segona mà, on no només els podreu llegir sinó també comprar.

Si després se us ha obert la gana i voleu continuar en la mateixa línia, podeu passar-vos per la Biblioteca (carrer Junta de comerç, 28), encara que us recomano haver reservat taula amb antelació. Aprofiten pàgines de revistes i diaris antics, amb anuncis de productes d'època, per empaperar les seves parets i folrar les cartes. Però us serà més profitós el menjar que la lectura, una excusa per embellir innecessàriament una cuina mediterrània d'excel·lent factura. Els preus piquen una mica, però ja us dic que pel que s'hi dóna, estan molt ajustats: uns entrants senzills però efectius (pa amb oli per sucar-hi sense parar i un xarrup de crema de moniato amb cilantre) ajuden a fer estona fins que arriben els plats que hem sol·licitat. Les amanides són actuals i proven d'introduir algunes novetats, però el plat fort és el segon, sobretot en l'apartat de la carn (el magret d'ànec amb trinxat és ben suggeridor). Per rematar-ho, unes postres volcàniques i embriagadores culminen el crescendo culinari (el pastís de xocolata calenta és una de les coses més pecaminoses que he tingut el plaer de tastar, però asseguren que el pastís de poma també s'ho val). No puc deixar de referir-me a la carta de vins, l'ànima vaporosa i embafadora de molts escriptors, que conté força noms catalans, un punt a favor que els acredita (malauradament, a Barcelona hi ha força restaurants que encara s'acomplexen i omplen la bodega amb riojas i riberas del Duero, oblidant que hi ha Penedesos i Priorats de gran categoria).

Finalment, la darrera copa la podeu fer a l'Horiginal (carrer Ferlandina, 29), també restaurant i cafeteria, on de tard en tard els poetes aplegats sota el segell alabatre de l'editorial labreu hi fan recitals i presenten les seves obres. Però afanyeu-vos, perquè sembla que les seves portes tancaran properament: us deixo amb el text apologètic i emocionant de monsieur Palumbus Columbus perquè entengueu el que ha significat per a molts poetes joves de la ciutat.

Comentaris

 1. Gràcies per aquest itinerari pels cafès per a "lletraferits". Ja els sovintejaré.

  Salutacions cordials.

  ResponElimina
 2. També és interessant LAIE, la llibreria-restaurant que hi ha a Via Laietana amb Casp. Llibreters de gran ofici i bons restauradors.

  ResponElimina
 3. És veritat, Glòria: fa temps vaig berenar a la cafeteria de Laie, un indret també molt interessant. Espero que d'altres lectors i lectores ens suggereixin altres establiments semblants.

  ResponElimina
 4. Fa un temps a El País va aparèixer un article ben semblant a aquest teu. El restaurant Biblioteca també em va agradar molt.

  ResponElimina
 5. Puigmalet: moltes gràcies per l'enllaç, no l'havia pas llegit i em sembla força interessant. Si algú coneix més locals o més rutes gastronomicoliteràries de la ciutat comtal, feu-nos-ho saber!

  ResponElimina
 6. Ups! m'ha enganxat parrupant per la terra natal!
  Bé, amb la urgència i la hindignació no em vaig explicar gaire prolixament ni amb claredat respecte al nucli de la qüestió. I després, quan la cosa va girar cap a millor que no semblava, em va fer mandra (http://horinal.blogspot.com/2010/03/e-la-nave-va.html) especificar-ho. Possiblement, l'Horiginal no el tanquen. Faltaria!
  Però fa lleig, clar: sobretot mentre a l'altra banda del barri celebraven els "rebels amb causa" de fa 30 anys...
  Una forta abraçada,
  p.c.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada