"Caràcters" 50


Ara fa dos anys rebia un correu electrònic d'en Francesc Calafat, un dels coordinadors de la revista literària Caràcters. En ell em deia que havia llegit alguns dels articles del llunÀtic i que, després de valorar-los, m'oferia la possibilitat de col·laborar amb ells fent alguna crítica. Com que jo ja coneixia prèviament la revista com a lector, valorava la seva aportació i coincidia amb el seu tarannà contemporitzador i heterogeni, no vaig poder negar-m'hi, al contrari. I fins avui, tal dia farà un any. O dos, en aquest cas. I setze, en el cas de la publicació que dirigeix el (també poeta) Juli Capilla: són els anys transcorreguts per la capçalera des del seu renaixement -venia d'una primera etapa breu- fins al número 50, celebrat aquest mes de Febrer amb un exemplar que cal tenir en compte.

L'apartat gràfic, sempre acurat, compta amb la col·laboració de l'artista valencià Manuel Boix. El monogràfic de les pàgines centrals és dedicat a Quim Monzó, que viu un any farcit d'homenatges. Joan Solà, flamant Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, és entrevistat per en Jordi Llavina, de qui també podreu llegir-ne la crítica del seu llibre Londres nevat, la meva aportació a l'exemplar (de més profunditat i deteniment que la que vaig publicar aquí). Tot plegat, 56 pàgines dedicades a la literatura catalana, amb material crític i assagístic de bona factura però assequible a públic no acadèmic. Com que l'apartat crític és un dels seus punts més destacables, també hi trobarem un article especial d'Eduard Ramírez sobre l'exercici de la crítica.

Juli Capilla, al seu blog Adesiara, detalla amb molta més cura i coneixement de primera mà no només els continguts que hi trobareu, un esforç per commemorar de la millor manera possible l'efemèride, sinó el camí que ha fet la gent de Caràcters per arribar fins aquí i, els principis que fonamenten la seva proposta, un dels esforços més vàlids i obstinats que romanen avui dia a València per constatar la validesa d'una visió heterogènia però a la vegada unitària d'una llengua i una cultura literària que travessa territoris, concepcions sociopolítiques, i basa les seves raons en la qualitat i la ciència filològica. Enhorabona als amics de la revista Caràcters.

Comentaris

 1. Gràcies David!

  No em perdré aquest número 50!

  Salut i poesia,

  SU

  ResponElimina
 2. Gràcies, David. Espere que ens coneguem algun dia, personalment.

  Juli

  ResponElimina
 3. SU: de res, val la pena tenir en compte el treball de les poquíssimes revistes literàries en català de què disposem. Espero que gaudeixis aquest número tan especial!

  Juli: tant de bo que en tinguem l'ocasió, per a mi serà un plaer.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada