Dia Mundial de la Poesia


El passat dissabte 21 de març se celebrava el Dia Mundial de la Poesia, que a Vilafranca del Penedès es commemorà amb la trobada Poems&Blogs. Poetes a la xarxa. Us faig cinc cèntims de l'esdeveniment a través d'uns quants apunts.

Retrobaments.
Feia una pila d'anys que no veia l'Emma, des que ens vam llicenciar. L'excusa del Poems&Blogs em va servir per retrobar-me-la i posar-nos al dia. D'altra banda, també ens va comentar la seva experiència creativa amb els blogs, que fa servir per explorar les possibilitats i els límits de les noves tecnologies en la creació literària. Si us passeu pel seu racó internàutic, trobareu altres enllaços a aquestes experiències. També vaig tornar a saludar en David, amb qui ens anem retrobant en aquesta mena d'actes: afamat de lletres, té el do de la ubiqüitat, i allí on el conviden procura no faltar-hi.

Coneixences i absències. La Violant, amatent, ha estat una bona amfitriona, que no ha descurat cap dels detalls de la jornada. Vol que la cosa creixi, i, tossuda com és, segur que el 2010 hi haurà més poetes en xarxa a Vilafranca. També vaig conèixer en Ricard, un dels millors oradors de la jornada matinal, de qui ja m'havien comentat la bona labor poètica, en un parell de llibres (aviat en parlaré). Només he de lamentar les absències d'en Lluís Calvo (desitjava conèixer-lo i, de passada, que em signés un exemplar del seu darrer llibre, Cent mil déus en un cau fosc) i d'en Xavier Farré (traductor de Czeslaw Milosz, entre d'altres).

Regal. Tot i no tenir blog propi, la Violant va convèncer en Jordi Llavina d'assistir a la matinal i llegir-nos algun dels seus poemes. I ens en va regalar 3 que formaran part del seu proper llibre. Però per damunt de la qualitat de l'obra nova, alguns dels assistents al dinar de germanor van destacar la seva veu. No és gaire habitual trobar poetes que sàpiguen llegir poesia, ni encara menys la seva. La rapsòdia és tot un art, que demana controlar aspectes tan relliscosos com l'entonació, el volum de la veu o la pausa. Suposo que ja són molts anys fent ràdio i aprenent a apropar-se als oïdors, sobretot amb el desaparegut "Fum d'estampa" (Catalunya cultura).

Suggeriments. No vaig poder assistir a la sessió de la tarda, però havent vist els resultats del matí, m'atreviria, a banda de felicitar la Violant i el Santi, a suggerir alguna novetat de cara a properes edicions. D'entrada, vaig trobar a faltar més diàleg, ja que el sistema de participació era un pèl distant: els participants s'anaven donant el relleu a la taula de la tarima per explicar les seves vivències blogaires i llegir alguns poemes propis. Potser seria millor fer una taula rodona, donant torns d'intervenció als participants, però també obrint debats al voltant dels blogs i la creació poètica dins la xarxa.

Blogs&Poems a l'Avui. Mentre que a la secció de Cultura dedicada als blogs se citava la jornada de dissabte, Màrius Serra parlava de la dicotomia blog/bloc. Concloïa que la millor opció és escriure la paraula amb ge final, tal com des del principi he defensat, però també destacava que, malgrat ens pesi, els blogaires amb ge hem estat partícips de l'enfrontament de blocs. Un joc lingüístic, habitual del genial Màrius, per tancar el debat sobre una qüestió potser menor i trivial.

Comentaris

 1. Gràcies pel comentari de la trobada a Vilafranca del Penedès.
  Bons poemes!
  Bons blogs!

  ResponElimina
 2. Gràcies David per aquest resum de la jornada. En prenc nota per a la propera que es pero tampoc hi faltis, a més haurem d'aconseguir que vingui en Lluís Calvo i en Xavier Farré qui en tenien moltes ganes de venir (ja saps, tossuda fins a l'ànima!.
  Una abraçada!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada