"Passat festes", de Joan Brossa


Esperem que el record i l'homenatge blogaire del passat 30 de desembre faci accelerar l'edició d'una obra poètica completa de Joan Brossa. El prestidigitador de les paraules va multiplicar la seva màgia en centenar de trucs, i no sempre és fàcil trobar els seus llibres al mercat o a les biblioteques. Passat festes, un dels darrers que va publicar abans de morir, aplegla la producció d'entre 1993 i 1995, una fórmula editorial que va adoptar degut a l'heterogeneïtat fragmentària dels seus interessos. Són càpsules de sabor fort, enlluernadores, de vegades estripadament divertides, d'altres indignades, algunes sota un simbolisme desconcertant. Tanmateix, en la poesia d'aquests darrers anys de producció s'hi pot veure una càrrega reflexiva més gran, que té en el posicionament personal, en l'explicació de l'actitud pròpia el seu sentit. Brossa, però, sempre desperta els sentits i sorprèn, com els grans mags, amb el "prestigi" (la prestidigitació), és a dir, l'enginy invisible que constitueix la trampa i a la vegada l'art en la màgia, en aquest cas poètica, que deixa l'espectador embadalit, preguntant-se com s'ho ha fet.

Teatrí

No crec que un tenor m'hagi mirat gaire
Una tendència no és res
si no hi ha capacitat creadora
El so dels timbals arriba del soterrani
M'assec en unes escales
Camino per les vies
L'estació està tancada
però no em crec al final de res
Contemplo el passat mil·lenari
d'un tronc rugós i amb arrels llunyanes
Sóc sensible a moltes coses
i em sento indiferent a d'altres
Certament, tot el que ens lliga de debò
és invisible.

Comentaris

 1. l'últim (o potser el penúltim, ho dic de memòria; de tota manera crec que és el citat a la contraportada del llibre, en la primera edició) poema del llibre és preciós. a mi, personalment, el brossa líric (vull dir el dels sonets surrealistes) no és el que més em convenç, però aquí la cosa li va sortir clavada.
  una abraçada

  ResponElimina
 2. No vas gaire errat, company: segons la web oficial de Joan Brossa, a banda de les reedicions, "Passat Festes" és seguit de "La Clau a la Boca (77 poemes de l'any 1996)" i "Sumari Astral", el seu darrer llibre. És veritat que els poemes objecte són genials i que part de l'obra lírica del començament no té la força dels seus treballs visuals, però crec que amb els anys va trobant un equilibri entre la paraula i la imatge: fins i tot els versos llargs tenen una força plàstica, perquè lluny de preocupar-se pels formalismes i la semàntica, Brossa se centra en traduir els seus pensaments a través d'escenificacions: el passat no té cabuda en la seva obra, només el present. D'aquí que els temes que formen part de l'obra lírica no siguin els habituals, sinó els referents al món que l'envolta. I d'aquí les citacions habituals de converses, aforismes, mitjans de comunicació, etc. És veritat, però, que el surrealisme d'alguns poemes és una mica empipador.

  ResponElimina
 3. mmmm, hi ha un parèntesi traïdor, i'm sorry; jo volia dir un dels últims poemes del llibre mateix, "passat festes", un que és ben llarg (del qual no recordo el títol i que no he pogut trobar per cap antologia cibernàutica per acabar d'aclarir-ho). però sí, buscant buscant m'he adonat que ja és el que vostè diu...

  ResponElimina
 4. Saint-Simon11:30 a. m.

  Madueño, encara hi ha un llibre de Brossa publicat posteriorment als que tu esmentes. És "El dia a dia (1988-1992)", editat per Ed. 62 el 2007 (col. Poesia, 109). I totalment d'acord amb la força plàstica de la seva literatura. De fet, sempre hom té la sensació que el poeta contemplava el món com si estigués al teatre.

  ResponElimina
 5. Saint-Simon12:32 p. m.

  Dues recomanacions encara:

  Quant a la bibliografia de i sobre Joan Brossa, és absolutament de referència el web http://www.cav.ub.es/web/gbordons/brossa.htm , permanentment actualitzat.

  Es troba fàcilment en el mercat l'antologia polimòrfica "A partir del silenci", editada l'any 2001 pel Cercle de Lectors. És molt completa, cosa francament difícil per a una obra tan prolífica com la de Brossa.

  ResponElimina
 6. Gràcies per les informacions, Saint-Simon!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada