Brussel·les


Després d'haver-la visitat entenc que una ciutat tan civilitzada, senyorívola i burgesa com Brussel·les fos el refugi d'en Josep Carner a l'exili, fins a la seva mort. I també comprovo que aquesta aristocràcia que desprenen les seves façanes refistolades és avui dia una mica tronada al costat de l'impuls net i fred que han suposat els edificis administratius europeistes, gegants d'acer i vidre que li han donat una nova imatge horitzontal, allò que els americans anomenen skyline.


Tot plegat fa que per a molta gent Brussel·les sembli una ciutat avorrida, mig indiferent i mig altiva enfront dels moviments que sacsegen altres grans capitals europees. Però abans cal haver-hi passejat una mica per no judicar amb tanta facilitat i adonar-se que no tot el món funciona com París, Londres o Barcelona. La capital belga és un lloc per on passejar mandrosament, seure en un cafè i prendre una bona cervesa dels centenars de diverses que tenen; el Falstaff és un indret ideal per fer-ho. O bé berenar en una pastisseria i deixar-se dur per la golafreria de la xocolata que els ha fet famosos al costat dels suïssos i els austríacs.

Les galeries saint-Hubert són, en aquest sentit, una de les zones més assenyalades. És aquí on vaig ensopegar amb la llibreria Tropismes, un indret enorme on trobar qualsevol volum escrit o traduït al francès. A més els preus són imbatibles, perquè la majoria de llibres són edicions de butxaca de qualsevol mena d'especialitat i gust.

Mentre hi cercava un encàrrec, vaig ensopegar casualment amb uns quants llibres d'en Jules Verne, una de les meves primeres lectures de menut, i m'adono que aquestes són edicions molt especials, il·lustrades amb els gravats que decoraven les edicions originals de Hetzel. Un Nadal, fa molts anys, els Reis em van deixar un lot de llibres molt ben editats que duien aquests mateixos gravats, però en castellà. Empès per la nostàlgia trio Voyage au centre de la Terre. "Le 24 mai 1863, un dimanche, mon oncle, le professeur Lidenbrock, revint précipitamment vers sa petit maison située au número 19 de Königstrasse, l'une de plus ancienne rues du vieux quartier de Hambourg..."

Comentaris