A la llum de la lluna (I)Els passats dies de lluna plena, coincidint amb les darreres festivitats de l'any, he aprofitat per fer balanç del 2007. Respecte als llibres ha resultat ser decebedor, tot un contrasentit si tenim en compte els avenços que ha suposat per als blogs dedicats a la literatura. Els lectors cada vegada ens trobem més representats i tenim més veu, mentre que els premis resten deserts i les editorials només publiquen reedicions o faramalla. Per acabar-ho d'adobar, el nombre de lectors disminueix progressivament, m'atreveixo a dir que al mateix ritme que duen les noves generacions en incorporar-se a les noves tecnologies.

A nivell personal també ha esdevingut un contrasentit: un dels anys de lectures més fluixos que recordo ha estat el millor des que vaig iniciar la meva proposta del llunÀtic. Ha crescut en lectors, en comentaris i en repercussió mediàtica; ara forma part d'una xarxa de blogs cada vegada més ben trabada, el gener del 2008 es realitzarà una trobada de creadors de blogs en català i, per arrodonir-ho, acabo de llegir que els amics de Blocs de lletres tenen una proposta fantàstica: la creació d'una editorial digital per al proper any.

I, com veureu, el llunÀtic ha canviat d'aparença; pròximament fins i tot disposaré de la meva pròpia capçalera. És més, quan les gestions amb la gent de Cultura21 fructifiquin (sembla que tarden en donar-te un espai per al teu blog) estrenaré L'ombra dels dies, un blog que barreja la meva realitat diària amb dosis de ficció i literatura, que anirà evolucionant segons el meu esdevenir però també gràcies a la vostra col·laboració. I ja no en vull dir res més, caldrà esperar el 2008.

De tot això n'extrec que la lectura de llibres i l'escriptura no minva; ans el contrari. Els lectors i/o aspirants a escriptors (ja siguin novel·listes, poetes o crítics literaris) han pres internet perquè el món de la literatura, després de la democratització que suposà la impremta de Gutenberg i la monopolització dels grups culturals (editorials, premsa especialitzada, universitat), ja no estigui dominada només per les el·lits pensants. Sento dia a dia constants desacreditacions al moviment internàutic, però tant me fa, no els dono cap mena de crèdit. Com a tot arreu, de la ingent quantitat de textos i propostes en sorgiran unes quantes d'aprofitables, de la mateixa manera que no tothom qui participa en concursos literaris esdevé una nova figura. La tria s'anirà fent, però mentrestant tots nosaltres ens sentim partíceps i il·lusionats en la construcció d'un nou món per on fer que la literatura discorri. Les lletres no haurien de tenir aturador ni acotacions, amb la força d'un riu fora del seu llit. Abans que algú torni a fer-ne murs de contenció, aprofitem-ho per fer-nos sentir; potser tots plegats també tenim alguna cosa interessant a dir. Parafrasejant Warhol, tothom té dret al seu paràgraf de glòria.

P.S.: La il·lustració correspon al quadre Nimfa amb clar de lluna, del pintor modernista català Alexandre de Riquer.

Comentaris

 1. Any nou, format blocaire nou! Molt bé. Ja esperem en candeletes aquest altre bloc que ens prepares. Moltes gràcies per les informacions noves, i per totes les coses que comparteixes amb la resta de llunàtics per la literatura...

  ResponElimina
 2. Primer de tot cal felicitar-te pel teu bloc. He aterrat fa molt poc a l'anomenada blogosfera,he visitat diverses vegades el teu bloc i el trobo sempre interessant. Al final del teu post tractes una qüestió cabdal. Si les el.lits pensants actuals no sòn les que trien, noves el.lits ho faràn. Si cadasqun tria lliurement és practicament equivalent a dir que no hi ha cap tria i per extensió podriem arribar a concloure que no hi hauria criteris. No dic si això és bo o dolent,tampoc ho sé.

  De tota manera, la tria i les noves "el.lits pensants" pel poc temps que fa que tafanejo els blogs noto que ja existeixen i actuen. No tenen l'impremta al seu calaix, de moment, o si?

  ResponElimina
 3. El tió t'ha canviat el vestit! Anirem seguint com evoluciona...Bon any i bons blogs per a tothom!

  ResponElimina
 4. El món dels bloc i de les noves tecnologies serveixen per a fomentar la creativitat i l'amor per la literatura i pels llibres. No hem d'oblidar els llibres en format tradicional, i jo estic segur que això no passarà, ans al contrari, ja que els blocs són una bona eina per a fomentar l'amor pels llibres.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada