Sabadell segons Josep Pla


Sóc fill de Sabadell amb un cert orgull que es dilueix davant la realitat d'una ciutat que ha crescut caòticament durant el darrer segle i on la realitat i la practicitat sempre han sigut el nord de la seva expansió. En un determinat moment fou un important nucli cultural (el grup literari de Sabadell amb Armand Obiols i Jaume Oliver al capdavant, el grup de pintors naturalistes i figuratius amb la nissaga dels Vila, el teatre de la Faràndula, d'on han sortit molts bons actors), però des de fa temps es resigna a ser una ciutat de serveis agregada a l'àrea metropolitana de Barcelona.
Sigui com sigui, he ensopegat amb un curiós llibre de començaments dels anys setanta, Guia de Catalunya, escrit ni més ni menys que per Josep Pla i il·lustrat amb l'ull fotogràfic de Català-Roca. La ploma de Pla és esmolada i incisiva, com sempre, mentre que les fotografies mostren nous angles dels espais habituals i la gent d'aquell moment en què fou publicat el llibre. Respecte a l'apartat que li dediquen a la meva ciutat, coincideixo en la descripció que en fa l'escriptor empordanès, tant en els aspectes negatius com en els positius:
"Té un centre molt agradable, urbanitzat i esbarjós, extremament simpàtic, amb molt bones cases. Al voltant del centre, el cinyell industrial de Sabadell té aquest punt de mediocritat i d'escassa amenitat urbanística que caracteritza a tot arreu la concentració industrial. Té, a més, una perifèria caòtica, desordenada, on viuen molts milers de persones d'una manera bastant improvisada i precària." El centre continua essent el seu millor valor. Allí on Pla va veure indústria, però, les fàbriques han deixat pas a centenars d'edificis de nova construcció, amb aquesta estètica assèptica del segle XXI. La perifèria continua essent caòtica. Potser més ordenada, però mediocre i lletja, on s'allotja encara la immigració dels seixanta i els nouvinguts actuals.
"Sabadell no pot ser una ciutat que es complagui en afectacions, en pseudo-realitats, en pompositats retòriques poc o molt enguixades. És, contràriament, una ciutat que tendeix a l'autenticitat, a la simplicitat, directa, viva, real." Un tarannà heretat dels nostres avantpassats: burgesos del món tèxtil, menestrals i proletariat. Sí que ens van deixar l'edifici de la Caixa de Sabadell i de la Biblioteca, però la resta d'arquitectura conservada són elements industrials (fàbriques) o de la vida diària (els safareigs, els pous de glaç). Avui en dia segueix imposant-se l'utilitarisme a l'estètica.
"La manera de ser de Sabadell, clau de la seva història i de la seva força econòmica, la seva base social i industrial, tan individualista i atomitzada, podria donar a entendre que per la seva vitalitat mateixa, primigènia i inesgotable, tendeix una mica al caos. I, tanmateix, Sabadell és una lliçó autèntica pel que fa a la solidesa i tradició de les seves institucions bàsiques." Pla es refereix al Gremi de Fabricants, la Caixa de Sabadell o el Banc de Sabadell, entitats punteres en el món econòmic i industrial.
Crec que el perfil que en dibuixa Pla és molt fidel i malgrat ésser escrit fa més de trenta anys, manté una actualitat perquè sap dibuixar el tarannà d'una ciutat i de la seva gent que no varia substancialment per molt de temps que passi.
Com que m'encanten aquesta mena de llibres de consulta i sempre els estic remenant, més endavant faré el mateix amb d'altres ciutats i poblacions a les quals em sento lligat d'una o altra manera. És una altra forma de gaudir dels escriptors, la lectura dels llibres de viatges o de les guies.

Comentaris

 1. He llegit tots els textos que fan referència als meus "espais" i sempre que viatjo m'agrada saber si en Pla n'ha escrit alguna cosa. Aquest homenot és un vici com una casa de pagès.
  Bon estiu, llunÀtic.

  ResponElimina
 2. Crec que un escriptor com Josep Pla sabia descriure i escriure sobre llocs que ell bé coneixia. Era un autor amb un estil particular.

  ResponElimina
 3. soc sabadellenc de sóc arrel, i en Pla retrata molt be la ciutat, nomes que en trenta anys el centre ha anat a menys i la periferia s'ha revitalitzat, a banda que ell no en sabia res de l'eix Macià.

  ResponElimina
 4. Anònim2:05 p. m.

  M'agradaria saber en quin llibre de la obra de Josep Pla, ens parla de Sabadell. Gràcies.

  ResponElimina
 5. Anònim (perdona que t'anomeni així, perquè no m'has deixat cap nom), es tracta d'un llibre anomenat "Guia de Catalunya", que inclou fotografies de Català-Roca, editat als anys 60. Ignoro si aquests textos formaven part de l'obra completa de Pla, sento no poder-te ajudar més.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada