Guy de Maupassant


Segons Néstor Luján, Maupassant fou un escriptor menor que ni tan sols els agrada gaire als francesos: "era, literalment, d'una ignorància rodona, total i absoluta, i d'això se'n vanava. El seu llenguatge era d'una precarietat neta i polida." Tanmateix, reconeix la qualitat dels relats que engreixen el recull Boule de Suif pel que demostren d'observador crític i sarcàstic de la realitat.
La sífilis amb paràlisi progressiva que patia, però, i els estralls que li provocà, foren la font principal d'on beure a l'hora d'escriure relats fantàstics com el conegut L'Horla. L'acabo de llegir a l'antologia Els millors relats de la literatura fantàstica (Columna) i m'ha deixat garratibat. Maupassant tindria un paral·lelisme amb els bons directors de sèrie B (John Carpenter, Roger Corman, Terence Fisher), un bon artesà capaç d'entregar treballs que enganxen l'espectador pel que té d'entretingut i ben teixit, construït a partir d'una estructura narrativa clàssica, sense filigranes ni recargolaments.
A L'Horla, Maupassant ens fa viure l'experiència d'un pobre diable que entra en contacte amb un ésser invisible que controla els seus actes. Narrat en primera persona a través del diari del protagonista, la tensió creix dins d'una atmosfera asfixiant i tan ben construïda que l'intermedi parisenc només fa que reforçar-la quan hi torna l'acció. Al final, la confusió deliberada entre malaltia nerviosa i llegenda fantàstica deixa el lector sumit en el dubte i, a causa d'això, encara més inquiet. Què és més monstruós, l'ésser inimaginable o la nostra ment, engendradora de terrors i espants?

Comentaris

  1. Hola llunàtic. Jo també tinc un blog de temàtica literària, Tens un racó dalt del món, i m'agradaria que ens agermanessim amb enllaços mutus.Animat a participar als jocs lietraris que proposo, amb premis inclosos. salutacions

    ResponElimina
  2. Guy de Maupassant és d'aquells escriptors que conec d'anomenada però mai he llegit. És la pila de llibres i autors més alta. I no cal fer-ne escarafalls.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada