Apunts sobre llengua


-En una entrevista recent oferida a El periódico en motiu del Premi Ramon Llull que acaba de rebre, l'Alan Yates fa servir unes paraules molt semblants a les meves (modèstia a part) per referir-se al tema de Frankfurt 07: "Penso que és fonamental la distinció entre literatura catalana, que és la feta en català, i el patrimoni cultural català, del qual formen part literatures en altres llengües d'autors amb un arrelament a Catalunya."

-Per fi ERC aconsegueixen aturar el tema de la tercera hora escolar en castellà i perpetuar el sistema actual, el menys dolent de tots els possibles. Només els professors de català de la província de Barcelona sabem com està de malament la situació de la nostra llengua i de la necessitat d'aquest mètode per testimoniar la seva existència, per dir-ho d'alguna manera, a qui viu la seva realitat (familiar, social, institucional) en castellà. Ells també tenen el dret i el deure de conèixer el català, i si no ho fan fora de l'escola ho han de fer des de dins. Per tant, l'escola compleix el 50% del que, sobre el paper, hauria de ser la legalitat.

-Narcís Garolera, a l'Avui d'avui, parla de la recuperació del terme despectiu llengua vernacle (curiós, l'utilitza Yates en l'entrevista que us comentava) per referir-se al català, l'eusquera i el gallec. Terrorífic, sens dubte.

-Els guardians de les essències catalanes (és a dir, CiU) estan d'enhorabona: un dels seus, Baltasar Porcel, ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Després de criticar els premis de tota índole acusant-los d'afins ideològicament al govern i de partidisme, per fi una nominació de la que no en poden dir res. A mi Porcel em carrega, però reconec el treball lingüístic i estilístic de la seva obra, atàvic i exuberant. Potser serveixi el seu exemple d'intel·lectual que aposta per una llengua menystinguda a l'hora d'encetar un projecte literari d'alçada (o això pretén, és clar, que es tracta de figues d'un altre paner). Curiós, com va passar amb Ramon Llull fa centenars d'any, i que ens retorna al començament del post...

Comentaris