Elogi de l'ombra


"No és que per principi no ens agradi res que brilli, però sempre ens han agradat més les coses que tenen una ombra profunda que les que tenen una brillantor superficial. Tant en les pedres naturals com en els materials artificials, hi volem veure una llum tèrbola que ens faci pensar en el llustre del pas del temps."
Junichiro Tanizaki (1886-1965) fou un dels escriptors japonesos més importants. El 1933 publicava aquest excel·lent assaig sobre la cultura i la societat japonesa que us pot ajudar a apropar-vos a les peculiaritats de la mentalitat oriental. Des del principi i a través dels exemples més elementals, extrets de la vida quotidiana -els materials amb què il·luminem o escalfem les nostres cases, els estris de cuina i de menjar-, veiem les oposicions entre la manera de fer d'Occident i d'Orient, que ha hagut d'acollir les innovacions tecnològiques, habitualment alienes o que són difícils d'encaixar en el seu propi món. Des d'aquí, mica en mica, Tanizaki ens condueix cap a la idea principal: mentre Occident aplica llum al món i intenta desentrallar els seus misteris, a Orient ja li agrada viure en la penombra, on les coses no són tan clares, d'on n'extreuen una certa bellesa fruit del propi misteri. Una fascinant manera d'entendre el món i d'entendre'ns a nosaltres mateixos en el seu interior. Sigui com sigui, del tot recomanable per a tothom, per la bellesa i senzillesa de la seva escriptura, tan evocadora i poètica quan parla de la seva pròpia cultura i de les coses que més l'emocionen.
Quan acabi amb Elogi de l'ombra (Angle Editorial, i que per molts anys duri la seva col·lecció "El far", curulla de petits tresors), m'espera la seva novel·la La clau (Edicions 62), sobre els silencis i els entredits d'un matrimoni japonès, en què la comunicació només es produeix a través de vagues referencies als diaris personals que tots dos llegeixen i saben que es llegeixen d'amagat.

Comentaris

 1. Hola David, hem vist un article teu a la web lletra espai virtual de literatura catalana i ens agradaria conèixerte, treballem a l'ICIC i estem portant literatura catalana infantil i juvenil adaptable al cinema a la Fira de Bolònia aixi com una selecció de literatura catalana adaptable per Frankfurt, seria possible que em truquessis per telèfon? Sóc l'Anna Fernandez i el meu mail és afernandezi@gencat.net , el meu telèfon 935529159. Gràcies!

  ResponElimina
 2. Hola David,
  acabo de llegir "Elogi de l'ombra", també. He tingut la fantàstica sensació de descobrir una petita joia. Em sembla que aquesta "excepció" que representa la col·lecció "El far" es mou molt per recomanacions i propostes dels propis traductors. Li auguru un gran futur, per sort de tots. Podries parlar-ne una mica més, dels traductors, per cert. Són (som, tot i que en potència en el meu cas) els grans oblidats de la literatura.

  Salut!

  ResponElimina
 3. M'ha semblat una gran obra. A més crec que el treball d' Albert Nollat (el traductor) es increible. Coneixent com conec Japó. Puc dir que no deu ser fàcil traduïr de forma tant genial.
  Acabo de ficar al meu blog, la meva opinió sobre el llibre. El recomano a tothom.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada