"El professor", de Frank McCourt


S'ha espabilat prou bé, aquest irlandès malparlat i autocompassiu. En plena jubilació publica Les cendres d'Àngela i el llibre es converteix en best seller, fent-ne fins i tot una pel·lícula. El seu estil, desimbolt i planer, es nodreix del llegendari immigrant i de l'estil de la narrativa picaresca. I toca les cordes adequades per arribar al lector, fent de funambulista entre la contenció i el sentimentalisme.
El professor, de Frank MCourt,la seva nova entrega, relata el seu procés de conversió professional. Un procés molt peculiar, gens convencional, potser menys ortodox del que ell voldria; però al capdavall esdevé professor. I les seves anècdotes són sucoses i estimulants, ofereixen una visió alhora versemblant i diferent a la que pugui tenir qualsevol personal actualment sobre el món educatiu: els adolescents són uns torracollons, sacs d'hormones desfermades, sí; però si rasques la superfície adequadament, pots aconseguir resultats inesperats i esperançadors.
Potser cap de nosaltres tindria la gosadia de fer el que fa McCourt a les seves classes, però té la decència de defensar els col·legues de professió. "Tothom fa el que pot", sembla que digui, "als professors tothom els emprenya i sempre estan sols, a no ser que es guanyin els nanos". Guanyar-se els nanos: aquest és el gran repte, l'aprenentatge vertader. No tothom està disposat a saltar damunt les taules, a promocionar clubs de poetes morts, a seduir amb la passió personal. No tots duem dins un geni de l'educació. Ara bé, sí que podem intentar assolir un art que només es guanya amb els anys, a base d'errors i de tossuderia.
El professor no és cap guia d'autoajuda, cap manual, cap pintura irreal, i això és el que m'agrada: només són les memòries d'una personalitat erràtica que comparteix la deriva personal amb una colla d'adolescents i que acaba ensenyant el que ell mateix descobreix després d'anys i panys: voltant-la pel món vivint sense por.

Comentaris

  1. us convido a provar smart-travel, el millor website de viatges

    http://www.smart-travel.tk

    ResponElimina
  2. Amic llunÀtic, m'alegra que t'haja agradat "El professor", de veritat. McCourt és un geni de la simplicitat, sap com fer-te còmplice dels seus escrits, com tocar-te la fibra sensible. T'avance que, d'ací a unes setmanes, Bromera recuperarà l'introbable "Les cendres d'Angela".
    Salut, company!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada