La bellesa dels llibres


Na Zita em regala un val de trenta euros per bescanviar a la botiga barcelonina de “La bola”, un cafarnaüm de trastos, llibres i paperots de vell que tenen tot l’encant de la memòria revelada d’entre la pols. Remenant, ensopego amb velles edicions d’Andrea Víctrix de Llorenç Villalonga i Robinson Crusoe. La novel·la de Daniel Defoe és una petita i encantadora edició de butxaca, traduïda per Josep Carner per a l’editorial Selecta. És un dels pocs exemplars que ha degut sobreviure de la segona edició, datada el 1953.

Pocs dies després, a La Central del Raval, ensopego amb un llibre de segona mà que recull totes les obres editades pel bibliòfil olotí Miquel Plana. Són edicions limitadíssimes de clàssics (Pla, Verdaguer, Martí i Pol...) o d’obres de caràcter local (L’auca d’Olot, Olot terra de volcans...). Autèntiques meravelles de la creació gràfica que s’enriqueixen amb aiguaforts, xilografies, dibuixos variats i tapes fetes manualment. Un delit per a la vista i per al tacte, sens dubte. La superació de la lletra, convertint el llibre en un objecte desitjable.

Llibres de vell i llibres de bibliòfil, dues cares de la mateixa moneda. Reversos que tenen, però, en la carn de l’objecte el seu major delit. Que després el seu esperit valgui la pena ja dependrà de la lletra. Però no cal dir que en moltes ocasions els lectors també tenim una certa ànima superficial. Pot ser aquest un dels camins per fer sobreviure la literatura en un món tan preocupat per la imatge?

PS: No he trobat per internet cap imatge de les obres de Miquel Plana per acompanyar el post. És habitual, però, que s'organitzin exposicions dels seus treballs, que val la pena veure.

Comentaris

 1. El llibre també pot ser un objecte de culte. Aquesta es una de les coses que fan que les edicions electroniques em semblin tant i tant poc atractives

  ResponElimina
 2. David, necessito el teu mail, envia'm un correu: tonibanez@hotmail.com

  ResponElimina
 3. Mon ami disparu XD És l'eròtica de l'edició!

  ResponElimina
 4. These articles are fantastic; the information you show us is interesting for everybody and is really good written. It’s just great!! Do you want to know something more? Read it...:Great investment opportunity in Costa Rica: jcondos house, costa rica beach condos, condos rentals. Visit us for more info at: http://www.jaco-bay.com/

  ResponElimina
 5. He posat un troçet del teu article a Frases sobre Bibliofília 58, espero que no hi hagi problema. A www.hispanart.com/Artistas/FichaArtista.asp?Id_Artista=9880 hi ha un parell de llibres del Miquel Plana.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada