El paisatge i la paraula


Els paisatges fan brollar les paraules d'una determinada manera. Tu passeges per Gualba i els seus voltants, als peus del Montseny, i entens per què Jaume Bofill i Mates va escriure La muntanya d'ametistes o que Eugeni d'Ors recollís part de les seves glosses a Gualba, la de mil veus.

Jo, que sóc de ciutat i duc al damunt la grisor del ciment i la pol·lució, ho he pogut viure aquest cap de setmana. Quan t'has acostumat a l'urbs, quan Barcelona i la seva gent i el seu tràfec són l'alternativa al pis on diàriament reposem de la rutina, les paraules es tornen sofisticades, artificioses. Els argots, els neologismes i els tecnicismes representen el món contemporani. Però quan et trobes al camp i t'envolten formes i colors diversos, a primera vista familiars però en el fons desconeguts, cal tornar a l'origen, a les paraules primitives, a les que ja no tenim accés perquè el nostre món diari no les necessita. I, com diu Bernardo Atxaga a El fill de l'acordionista, així acaben morint les paraules, al final de tot les hem d'enterrar en petits taüts de cartró.

Comentaris

 1. De tant en tant cal retrobar les arrels que tots tenim fora ciutat.

  ResponElimina
 2. Fagedes al Montseny, eh? I que tal El vel de maia, de M. Manent? El bosc pot ser la bona mesura de la civilitat de la ciutat, el seu contrapès.

  ResponElimina
 3. Mai no superarem la natura: crec que les paraules mai no explicaran del tot un paisatge.
  Però es pot provar. Et convido a les rouredes petites i fagedes aïllades d'una subcomarca que molts obliden de situar al mapa...

  ResponElimina
 4. Adrià Reyes (col·legi montserrat)6:14 p. m.

  les nostres paraules són el que al cap i a la fí , tenim per expressar-nos amb els que són com nosaltres..........


  el que es va acostar a la taula del professor per fer una ullada a la bonica edició del llibre que als noranta va editar els argonautes ;-)

  ResponElimina
 5. Poe derrotat6:21 p. m.

  segur que aconseguirás la integració de molts nens inmigrants

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada