Francesc Serés


"El racó de la font" és el nom d'un petit cafè situat en un lateral de l'església de Sant Esteve, a Olot. És el lloc on he xerrat amb l'escriptor català Francesc Serés, autor d'una obra sòlida que demana llum i predicament entre els amants de les delicatessen literàries. La xerrada formarà part d'una entrevista per al número 3 de Lletra petita, a publicar le proper mes de novembre.

Olot i Serés. Catalunya endins m'he adonat com els recers geogràfics i literaris d'allò que els polítics han manipulat mantes vegades i que anomenem identitat esdevenen cementiris d'elefants. Els pescadors, pagesos i proletaris dels relats de Serés també s'adonaren, però d'una manera més subtil, possiblement no tan conscient.

No hi ha marxa enrera. El teixit social s'ha recosit un altre cop amb filatura nova, desconeguda. El que en surti pretendrà reclamar el seu propi espai identitari. Si cal lluitar, aquesta lluita es troba en oferir la nostra llengua i cultura com a eines per bastir aquest espai propi. I aquí és on el monstre del castellanisme ens està guanyant la partida amb passes gegantesques. Com deia en Serés, "Barcelona ja no és una ciutat catalana, és una altra cosa."

Per això els nostres escriptors s'estan convertint en testimonis. Testimonis d'un temps i d'una gent que semblaven immutables i que desapareixen. Em posa molt nerviós que critiquin la literatura catalana per ser massa costumista, quan només podem fer això, perquè la novel·la urbana, moderna i cosmopolita prefereix fer servir el castellà. Perquè sí, perquè se'ns ha menjat.

Tres recomanacions: llegiu-vos l'entrevista a la propera Lletra petita, llegiu-vos els seus relats de La força de la gravetat i completeu el recorregut pel seu univers literari amb la seva web pròpia, www.francescseres.net .

Comentaris

  1. Anònim1:56 p. m.

    Magnífic article. Estarem pendents d'aquesta entrevista al Francesc Serés. Un cop el vaig escoltar a la tele. Em va semblar un paio molt interesant i amb moltes coses a dir. Desde aleshores que tinc pendent el llegir-me un llibre seu. Al veure ara el teu article, s'ha revifat en mi l'interés en vers aquest escriptor.

    Salut
    Buk

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada