Henry James, el celebrat celibat pro-literari


Bon article al Cultura(s) d'ahir, d'en Carles Barba. No només ens posa al dia de la publicació de dos llibres sobre la figura de l'escriptor Henry James (un de David Lodge, l'altre de Colm Tóibín, concatenades pel que fa al període vital que tracten, però partint de plantejaments i estils diferents). Aprofitant els seus arguments, busca punts d'intersecció per aproximar-nos a la figura d'un geni rosegat per la manca d'èxit i abocat a una vida retirada, un celibat que dedicava íntegrament a la creació, sense necessitat d'adoptar el rol de l'artista bohemi, doncs James va ser tota la seva vida un cavaller.

És, doncs, el seu modus vivendi un motiu a tenir en compte? És, com deia en el cas de Truman Capote, aquest el valor suprem de l'escriptor? El company Toni Ibañez, des de l'Entrellum, em deixava el següent i interessant missatge: "Si aconsegueixes que la teva vida sigui més interessant que la teva obra, has vençut. Cal escriviure, protagonitzar la ficció que t'arrossega riu avall, enfilar lletres per a deixar testimoni de què vas ser un humà excepcional..."

Entenc, doncs, que vida i literatura són vasos comunicants. Per a en Toni, la vida pot convertir-se en la pròpia obra, en la més important de totes. Lligant-ho, una cita de James que recorda Barba al seu article: "Vive todo lo que puedas; es un error no hacerlo. No importa lo que hagas, con tal que vivas tu propia vida. si al final no has conseguido eso, dime, ¿qué te queda?"

Des d'aquest punt de vista, però, podem argumentar que la vida de James va ser un absolut fracàs. A no ser, és clar, que la seva autorealització passés per l'estil que va adoptar. Què diríem, doncs, de Pessoa, Sebald, Auster, Zweig, Walser...? Tot i haver-se construït un personatge propi, les seves vides no esdevenen precisament un desenfrè. Zweig es va trobar en una situació històrica que converteix les seves memòries en el millor llegat literari que deixà, cert. Però la seva vida, en molts moments, fou la d'un home que visqué en la moderació, deslligat de la moralitat petitburgesa, però que s'allunya de qualsevol extremisme. Un dels meus models personals, val a dir-ho.

James, Zweig, Pessoa. Possiblement mai protagonitzin una pel·lícula, però sí que van deixar rere seu grans pàgines literàries que ens obren els ulls al món. I tot des de l'honestedat, la moderació i la coherència. Perquè ser escriptor vol dir, al meu parer, desafiar des del raonament d'una pàgina en blanc el món qüestionable de l'ésser humà. Però no pas convertint-se en un histrió, si no en tot el contrari: la sorda remor de les passes modestes.

Al capdavall, una qüestió de temperaments.

Comentaris

 1. Si la Literatura no es nodreix de la vida esdevé buida, somorta, artificial i artificiosa. L'art veritable beu de la vida vívida, de la vida espremuda, de la vida al caire del neguit i la tenebra.

  Pessoa no va ser feliç, per això va escriure el seu Livro, una fita mestra de la Literatura de tots els temps. Zweig se va suïcidar... James? Què significa "fracassar" en la vida? Què és una "vida fracassada"? Per a mi una vida fracassada és una vida no creativa, no creadora. La vida només és vivible poèticament.

  La Literatura no està separada de la Vida. En canvi, la literatura està separada de la vida. No sé si m'explico.

  ResponElimina
 2. Hi ha molts exemples de vides aparentment 'avorrides' i convencionals d'escriptors i escriptores que, en canvi, han produït obres interessants, apassionades. A casa nostra hi ha el cas de Guimerà, per exemple i d'altres, com per exemple, Maria Àngels Anglada. Kant era un home metòdic, ensopit. També s'ha donat en pintors, encara que no ho sembli. El que passa és que les vides difícils, apassionades, amb misteri, estil Hemingway, Byron, criden l'atenció i van millor per als biopics cinematogràfics. Això no vol dir que les biografies mogudetes no produeixin també bons gruixos literaris, el món és divers i diversa és la literatura. Tota la resta són tòpics, també convencionals.

  ResponElimina
 3. Do you want free porn? Contact my AIM SN 'abunnyinpink' just say 'give me some pics now!'.

  No age verification required, totally free! Just send an instant message to AIM screen name "abunnyinpink".

  Any message you send is fine!

  AIM abuse can be reported here.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada