"American Splendor"American Splendor és, per molts motius, una pel·lícula enorme: perquè retrata la vida de la gent corrent dels suburbis americans (gent corrent que en molts casos tendeix al freakisme), perquè barreja magistralment la ficció i el documental, perquè Paul Giamatti se surt interpretant el guionista de còmics Harvey Pekar (us recomano la versió original, on podem comprovar com li agafa el to de veu i la gestualitat), perquè el seu sentit narratiu és original utilitzant en determinats moments recursos provinents del llenguatge del còmic...

Pot ser depressiva com el seu protagonista, d’un humor negríssim, amb situacions que tendeixen al grotesc... però esdevé un cant a la creació com acte de superació. I aquí volia anar: és fantàstica l’escena en què Pekar-Giamatti s’asseu a l’escriptori per escriure el seu primer guió per a un còmic. Un guió basat en la seva propia vida: qui voldria llegir una cosa així? Però Pekar té un sentit tan agut per captar els moments, els diàlegs i les situacions més rellevants del seu caos vital que ràpidament "American Splendor" es converteix en un èxit del còmic underground estadounidense.

Fins de la brossa es pot extreure brins de bellesa. I en aquest joc de miralls, de referències i d’històries dins d’històries dins d’històries (hi ha un moment en què Harvey Pekar narra com el Pekar-Giamatti va a veure una obra de teatre basada en el seu còmic i on torna a sortir un Pekar fals), rodat des de la modèstia cinematogràfica, demostra que la bellesa i la mestria no té res a veure amb el mastodontisme visual.

Ja la podeu trobar en DVD, editada per Manga Films a un preu més que raonable (entre 12 i 15 euros).

Comentaris

  1. Justament l'he vista aquest cap de setmana i em va semblar de lo milloret que he vist darrerament. També em va agradar molt l'escena on escriu el seu primer guió. I la seva relació amb el Robert Crumb. I els personatges que desfilen pel film son boníssims (el seu amic mig autista fan de 'la revancha de los novatos' jajajaja)...bé, la veritat és que tot em va agradar molt. Em sembla una pel.lícula rodona.
    M'afageixo a les recomenacions

    Salutacions
    Buk

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada