Les flatulències d'Hèctor BofillSembla que volen donar-li a Toni Sala el Premi Nacional de Literatura per la seva novel·la Rodalies. No la crec mereixedora d’aquest honor, però tampoc diria que es tracti de “Una novel·la execrable”, tal com Héctor (López) Bofill la cataloga en un article del diari Avui.

I si la novel·la de Sala és una excrecència, les paraules de Bofill em semblen una flatulència. Des de la primera ratlla es dedica a llençar acusacions de tot tipus menys literàries damunt Sala i la seva obra. I a mi que això em sona a rebequeria... És possible que Bofill consideri més mereixedor del Premi Alzamora (el capitost dels Imparables) o algun dels de la vella guàrdia que han sortit en la seva defensa?

Perquè, vejam:

“Rodalies és, per utilitzar la feliç expressió de Sebastià Alzamora, un nyap il·legible, i ho dic amb aquesta contundència per tal de compensar l’abúlia d’una crítica podrida i servil”.

Vaja, va fort amb la crítica, els mateixos que quan a ell i la seva plèiade d’Imparables els tracten de salvadors de la nostra poesia.

Però busquem arguments més contundents. Si de cas, acusacions:

"Però no era el primer cop que Dolors Oller votava a favor de Toni Sala. Ella havia estat membre del jurat del Premi Sant Joan de novel·la 2004 que s’havia concedit al mateix autor per la mateixa novel·la. (...) No sé què hi pot haver més proper a la paraula corrupció en materia cultural."

Doncs resulta que el 2003 Bofill guanyava amb Les genives cremades el Premi Joan Alcover quan entre les cinc persones del jurat hi trobem D. Sam Abrams (“padrí” de la mafia imparable) i Txema Martínez Inglés (ciutadà imparable que firmava el manifest aquell).

Finalment, l'article es basa en el famós contuberni judaico-comunista-massònic que la dreta arraconada comença a enllustrar en nom dels neolliberals. Vaja, no dubto que el PSC vulgui publicitar als "seus" escriptors; però tanta novetat és si també ho ho feia també CiU? La novetat de debò seria que ningú ho fes! I no serà que Bofill es prepari un raconet per al futur, que ja se sap que la política canvia de mans en un tres i no res? No ho sé, però començo a ensumar-me la colla que substitueixi Baltasar Porcel i d'altres propers a la convergència...

Em sembla que la rabieta ha pogut amb Bofill i a l’hora d’escriure l’article ha perdut els papers. El pitjor és que aquella alenada fresca amb què van entrar aquest grup d’escriptors a la literatura catalana es va marcint i convertint en halitosi crònica a mida que van acumulant desgreuges, estirabots i males paraules. Crítica literaria? Ben minça en tot l’article. I a sobre diuen que ho fan per beneficiar la literatura catalana. Ens ho hem de creure?

Comentaris

 1. Anònim4:24 p. m.

  certament, deivis, tu si que has estat encertata amb la teva crítica de crítica.
  En tot cas, però, he de dir que també m'he divertit llegint en Bofill... que es fotin canya d'aquesta manera és xul·lo, com un culebrot. Segur que demà ja hi haurà un article de resposta publicat a l'avui, i a aquest en sortirà un altre, i un altre, i un altre...
  En canvi, el nostre Sánchez-Piñol, a la seva, publicant novel·les com déu mana, passant de pol·lèmiques i històries, de rabietes político-literàries i de grups intel·lectuals: ella a la seva...
  Tan de bó la Pandora estigui a l'alçada! Xavier

  ResponElimina
 2. Doncs sí. La novel·la no es mereix el premi, d'això n'estic segur.
  L'únic que s'aguanta de l'article de Bofill és quan parla del tomb que s'ha fet donar al premi, fins ara atorgat a escriptors amb trajectòries ja sòlides i reconegudes, com un premi a un recorregut, encara que es premiï una obra.
  La resta de l'article, fa riure i fa plorar. A mi em fa plorar, sobretot quan penso en les raons de Bofill per a escriure això i escriure-ho d'aquesta manera.
  Que se'n vagin a la merda!!

  ResponElimina
 3. http://trosdequoniam.blogspot.com/2005/08/imparibles-again.html

  ResponElimina
 4. I have been following a site now for almost 2 years and I have found it to be both reliable and profitable. They post daily and their stock trades have been beating
  the indexes easily.

  Take a look at Wallstreetwinnersonline.com

  RickJ

  ResponElimina
 5. Hola David, sabrias donde encontrar un poema de Sam Abrams sobre Sant Felip Neri?. Gracias, Bar

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada