"L'âme du vin", d'EfaResulta que un vell amic de l'institut, Efa (pseudònim artístic de Ricard Fernàndez), se n'està sortint força bé amb això de publicar còmics als països francòfons. Després de treballar en dues sèries que barrejaven ciència-ficció, aventures i humor (Les Icariades, Rodriguez) el vam trobar a Angoulema a la paradeta de la seva editorial, Paquet, firmant exemplars i presentant la seva darrera obra.

L'âme du vin (alguna cosa així com "l'ànima del vi", títol d'un poema de Baudelaire) és el seu gir personal cap a la maduresa, cap a una composició gràfica més senzilla però més rigorosa, cap a unes històries més adultes. I la veritat és que en surt ben reeixit, oferint-nos un treball reposat, que cerca la inspiració en la calma dels paisatges naturals en què succeeix, però que no renuncia a la tensió soterrada d'una època tan negra com fou la postguerra espanyola. El seu protagonista, el pintor francès Philip Gérard, es trasllada a un poblet català per passar-hi un temps treballant en un encàrrec per al senyor Robert, alcalde, ànima i gairebé pare de la gent que pobla un bell indret de la nostra geografia. A partir d'aquí, Efa es regala (i ens regala) un cant a la natura, la vida senzilla, les petites coses que ens poden fer feliços. Una filosofia de vida que, en aquella època, es contraposa als conflictes políticosocials que influiran en l'esdevenir de la trama. Entremig, l'amor de la Rosa, la filla del senyor Robert, i el convenciment que el meu antic col·lega d'adolescències vol obrir nous camins narratius i gràfics amb força. I no sóc jo l'únic que ho diu, en moltes pàgines d'Internet franceses obté molts elogis per aquest treball.
 
I al març, apareix a França Harry Cover, un treball d'encàrrec per a un altre il·lustrador de la meva colla, l'Àlex López. Espero que al final els francesos obrin els ulls i permetin que aparegui els genials treballs que té en cartera des de fa un munt de temps i que, de moment, només hem gaudit quatre privilegiats.

Comentaris